Skal min hun have jakke på? Har min hund brug for en jakke?

Skal min hund have jakke på? Mange hundeejere stiller sig det spørgsmål i de kolde og våde måneder. Og med rette. Hundejakker er efterhånden et noget debatteret emne. For nogle er det æstetiske vigtigt og jakken fungerer som en accessories og en måde at udtrykke sig på. Jeg forholder mig ikke til mode, men beskæftiger mig udelukkende med hundejakker som et funktionelt værktøj til at holde hunden varm og tør og beskytte den imod den kolde og våde årstid. 
Her kan du læse mere om hvad du skal være opmærksom på når du vælger en jakke til din hund.

Almindelige tegn på din hund fryser:

 • Din hund vil ikke med ud at gå
 • Din hund sætter sig eller bliver stående og vil ikke gennemføre gåturen
 • Din hund spænder musklerne og er stiv og hård
 • Sætter sig og ruller sig sammen som en bold og trækker maven op under sig
 • Din hund ryster
 • Din hund er kold. Hold især øje med ører, snude og indersiden af lårene
 • Tripper fra den ene pote til den anden

Ubehageligt at fryse

Skal min hund have jakke på? At fryse er lige så ubehageligt for vores hunde, som det er for os selv. Når kroppen fryser spænder musklerne op og det resulterer i smertefulde spændinger. Hundene kan blive enormt stresset når de fryser. Og ligesom vi mennesker bliver urolige når vi fryser, så bliver hunde også urolige når de fryser. 

Hvilke hunde har brug for en jakke?

Der er altid en del debat om, hvorvidt en hund har brug for en jakke eller ej. Jeg hører ofte argumenter som: “Det er en stor hund, den behøver ikke en jakke!” eller “Pelsen er så lang, det er nok, den fryser ikke!”. Men det der er afgørende for, om en hund har brug for en hundejakke eller ej er hverken størrelsen på hunden eller længden på pelsen.

Selvfølgelig er en hundejakke nødvendig for mange kortpelsede hunderacer og hunderacer uden underuld eller med meget lidt underuld. Men det er ikke kun disse hunde, som har brug for en hundejakke til at beskytte mod kulden og sikrer en behagelig og sund (krops)varme.

Hundejakker er særligt vigtige for ældre hunde og hunde med ledsygdomme, fordi de beskytter ryg og led mod de trælse vejrforhold. Hundejakken giver essentiel beskyttelse mod kulde og fugt, der ellers trænger ind i leddene på hundene.
Ældre hunde med mere pels, men også store racer som er ældre og måske også har ledproblemer som slidgigt og spondylose, har også stor gavn af en beskyttende hundejakke. Er du tvivl om hvad du skal være opmærksom på når du køber en hundejakke? Læs mine råd her.

Som udgangspunkt bør du overveje en hundejakke til en ældre hund eller en hund med ledproblemer .

skal min hund have jakke på?

Nogle tager udgangspunkt i et skema, som efterhånden er meget udbredt. Og det er et udemærket bud på en cirka retningslinje for, hvilke hunde der måske bør bruge et hundedække. Desværre tager dette skema ikke ordentligt højde for hverken race, alder eller sygdomshistorik. Så hvordan besvarer vi spørgsmålet om “skal min hund have jakke på?”.

Her kommer min liste over de ting der kan indikere, at din hund muligvis har brug for en jakke/dækken i løbet af de kolde og våde måneder:
 • den fryser
 • lidt pels
 • ingen eller meget lidt underuld
 • lider af kroniske sygdomme som fx. HD, AD, OCD, spondylose, gigt og mange andre
 • er gammel
 • er svagelig
 • ryster
 • vil ikke udenfor
 • føles kold

Hvis du kan svare “ja” til bare én af ovenstående bør du overveje at udstyre din hund med en hundejakke/dækken. Hvis du er i tvivl, så spørg gerne din dyrlæge til råds.

Har din hund ledproblemer?

Især i de kolde og våde måneder driller leddene mere og stivheden og smerterne kommer snigende på hunde og mennesker med ledproblemer. Forkæl din hund med en løsnende og lindrende massage.

Har min hund brug for en jakke Har min hund brug for en jakke Har min hund brug for en jakke Har min hund brug for en jakke Har min hund brug for en jakke Har min hund brug for en jakke Har min hund brug for en jakke Har min hund brug for en jakke Har min hund brug for en jakke