Kan varme lindre smerter ved hunde? Lindring af smerter hos hunde med rødt lys, infrarød lys, hot packets og mere

Lindring af smerter hos hunde er et stort emne. Men kan man nogle gange undgå smertestillende medicin? Og i så fald hvordan er det muligt? Det kan man bestemt! For eksempel kan du bruge varme til at hjælpe din hund rigtig godt, hvis den lider af smerter. Varme er godt for din hund, hvis den for eksempel lider af muskelspændinger. Varme hjælper også med sygdomme i bevægeapparatet, som ikke er akut inflammatoriske. Disse sygdomme omfatter for eksempel hofteledsdysplasi, spondylose eller slidgigt uden for et akut anfald. Varme er også fremragende til kroniske reumatiske og kroniske inflammatoriske sygdomme. Derudover kan du også gøre noget ekstra godt for din ældre hund med varme. Varmen lindrer ikke kun smerterne, men varme hjælper også din hund med at blive mere mobil.

Varme er også godt for raske hunde

Du kan bruge varmebehandlinger alene eller sammen med en massage. Du kan også gøre noget godt for din hund med varme ved at få den til at føle sig godt tilpas som forberedelse til aktive øvelser, efter sport, før eller efter en gåtur. 

Hvornår må varme ikke bruges til hunde?

Du bør ikke bruge varme på din hund, hvis den har akut betændelse, feber eller infektionssygdomme. Varme er også forbudt ved ødemer, hæmatomer og blødninger. Du bør også undgå varmebehandling, hvis din hund lider af hjertesvigt, tumorer eller graviditet, da det kan fremme veer.

Lindring af smerter hos hunde - Hvorfor hjælper varme mod smerter?

Kan varme lindre smerter ved hunde? Alt efter hvilken form for varme vi vælger, trænger varmen ca.1-2 cm ned i vævet. Ser man for eksempel på hundens forben, er det faktisk ret dybt det går ned. Varmen har forskellige virkninger afhængig af hvad det bruges til. Blodcirkulationen stimuleres, fordi varmen får blodkarrene til at udvide sig, og blodet flyder hurtigere. Den positive effekt på det er: inflammatoriske stoffer transporteres væk og ilttilførslen øges (derved øges stofskiftet i vævet). Ved kroniske betændelsessygdomme kan det føre til en hæmning af inflammation, da varmen fjerner betændelsesstoffer. Samtidig slapper musklerne af og smerter lindres. Ledmobiliteten øges, fordi varmen gør ledvæsken mindre tyktflydende, og bindevævsstrukturer som ledbånd og sener bliver mere elastiske. Stivheden i leddene bliver mindre, og din hund bliver mere mobil og smidig.

Kan varme lindre smerter ved hunde?

Sådan lindrer du smerter hos hunde med varme

Der findes mange former for varmeterapi og disse omfatter rødt lys, infrarødt lys, varmepakker, forskellige kerne- og kornpuder og varmeflasker.

Rødt lys til hunde

Vær opmærksom på, at der er forskel på rødt lys og infrarødt lys. Begge dele er fordelagtigt til behandling af større områder. Den røde lyslampe skal være cirka 30-40 cm væk fra hunden. Det er optimalt, hvis de røde stråler rammer din hund i en 90 graders vinkel. Da varmen kan være meget intens, bør du tilpasse varigheden og intensiteten individuelt. Din hund kan opholde sig under det røde lys i 15-30 minutter, alt afhængig af situationen.
Lysterapi tæpper som fx Catagos FIR-Tech LED lysterapi pad kan med fordel bruges, da disse har forudsindstillede programmer, så det er nemt for alle at bruge lysterapi tæppet korrekt til sin hund. Hvis du vil læse mere om det kan du hoppe derind her.

Hot Packets til hunde

Varme pakker til hunde er meget nemme at håndtere og er særligt velegnede til lokalt brug. Altså bestemte områder på hunden. De kan varmes i mikroovnen eller i et vandbad. De holder temperaturen i cirka 1 time. Efter opvarmning af den varme pakke skal du pakke den ind i et håndklæde, så varmen ikke er for intens, og placere den på det område af kroppen, som du vil behandle. Den varme pakke afkøles med tiden og kan blive på din hund i 15-30 minutter.

Korn/frø pude til hunde

Korn- eller kirsebærstenspuder er også meget velegnede til lokal behandling. Opvarm puden i ovnen eller mikroovnen og placer den derefter på det område af kroppen, som du vil behandle. Du kan lade puden være på hunden i cirka 15-30 minutter. Kornpuder giver i øvrigt også lindring ved mavesmerter.

Hvor ofte kan hunde behandles med varme?

Hvis det er nødvendigt kan du behandle din hund dagligt med varme. Endda også flere gange dagligt. Men rådfør dig altid med en dyrlæge. 

Men vær forsigtig:

For at beskytte din hund mod overophedning over en varmereaktion, bør du ikke lade din hund være alene imens den får lys- eller varmeterapi. Du må under ingen omstændigheder sætte en varmepose eller lys fast på din hund. Din hund skal til enhver tid kunne afbryde og undgå varmen og lyset, så behandlingen stopper.

Smertelindring hund varme smertelindring hund varme smertelindring hund varme smertelindring hund varme smertelindring hund varme